درباره صائب تبریزی

میرزا محمّدعلی صائب فرزند عبدالرحیم تبریزی اصفهانی در سال ۱۰۰۰ هجری قمری در اصفهان زاده شد. پدر او تاجری معتبر بود. عمویش، شمس‌الدین تبریزی معروف به شیرین‌قلم، از خوشنویسان برجستهٔ روزگار خود به‌شمار می‌رفت و به احتمال بسیار صائب که خط خوشی داشت، نزد وی خوشنویسی آموخته بود .خانوادهٔ صائب جزو هزار خانواری بودند که به دستور شاه عباس اول صفوی از تبریز کوچ کرده و در محله عباس‌آباد اصفهان ساکن شدند، و این مردم را تبارزه (تبریزی‌های) اصفهان می‌نامیدند.
صائب در اصفهان به آموختن علوم عصر پرداخت. در جوانی به حج رفت و در بازگشت به مشهد سفر کرد.
صائب در سال ۱۰۳۴ ه‍.ق از اصفهان عازم هندوستان شد و بعد به هرات و کابل رفت. حکمران کابل، خواجه احسن‌الله مشهور به ظفرخان، که خود شاعر و ادیب بود، مقدم صائب را گرامی داشت. ظفرخان پس از مدتی به خاطر جلوس شاه جهان، عازم دکن شد و صائب را نیز به همراه خود برد.
در سال ۱۰۴۲ ه‍.ق صائب به ایران بازگشت و در اصفهان اقامت گزید. شاه عباس دوم صفوی به او مقام ملک‌الشعرایی داد. صائب هشتاد سال زندگی کرد و در اصفهان دیده از جهان فروبست. درگذشت او در سال ۱۰۸۶ یا ۱۰۸۷ ه‍.ق بوده‌است .آرامگاه او در اصفهان، در محلهٔ لَنبان، در محلی است که در زمان حیات او معروف به تکیه میرزا صائب بود. مقبرهٔ صائب در باغچه‌ای در اصفهان در خیابانی که به نام او نامگذاری شده‌است، قرار دارد.
صائب شاعری کثیرالشعر بود، شمار اشعار صائب را از شصت هزار تا صد و بیست هزار بیت گفته‌اند. آثار صائب جز سه چهار هزار بیت قصیده و یک مثنوی کوتاه و ناقص به نام قندهارنامه و دو سه قطعه، همگی غزل است. افزون بر فارسی وی هفده غزل به ترکی آذربایجانی نیز دارد.

در ویکی پدیا بیشتر بخوانید

آثار ویدئویی و صوتی مرتبط با این منبع
شمارهٔ ۱ - در وصف کعبه و تخلص به مدح امیرالمؤمنین علی (ع) شمارهٔ ۲ - در تعمیر تربت پاک امیرالمؤمنین علی (ع) و آوردن نهری از فرات به نجف به فرمان شاه صفی شمارهٔ ۳ - در مدح حضرت رضا(ع) شمارهٔ ۴ - در مدح حضرت رضا(ع) شمارهٔ ۵ - در مدح شاه صفی شمارهٔ ۶ - در مدح شاه صفی شمارهٔ ۷ - در مرثیه شاه صفی شمارهٔ ۸ - در مدح شاه عباس دوم شمارهٔ ۹ - در مدح شاه عباس دوم شمارهٔ ۱۰ - در مدح شاه عباس دوم و تهنیت ورود او به اصفهان شمارهٔ ۱۱ - در مدح شاه عباس دوم و تاریخ اتمام بنای تالار عالی قاپو شمارهٔ ۱۲ - در فتح قندهار و مدح شاه عباس دوم شمارهٔ ۱۳ - در شکست یافتن داراشکوه از قلعه داران ایرانی قندهار شمارهٔ ۱۴ - در تهنیت ورود شاه عباس دوم به اصفهان شمارهٔ ۱۵ - در صفت گرما و مدح شاه عباس دوم شمارهٔ ۱۶ - در مدح شاه عباس دوم شمارهٔ ۱۷ - در مدح شاه عباس دوم شمارهٔ ۱۸ - در مدح شاه عباس دوم شمارهٔ ۱۹ - در مدح شاه عباس دوم شمارهٔ ۲۰ - در مدح شاه عباس دوم شمارهٔ ۲۱ - در مدح حضرت سیدالشهداء (ع) شمارهٔ ۲۲ - درتهنیت ورود شاه عباس دوم از مازندران به اصفهان شمارهٔ ۲۳ - در مدح شاه عباس دوم شمارهٔ ۲۴ - در مدح شاه عباس دوم شمارهٔ ۲۵ - در تهنیت جلوس مجدد شاه صفی بر تخت با نام شاه سلیمان شمارهٔ ۲۶ - در مدح شاه سلیمان و تاریخ بنای عمارت هشت بهشت شمارهٔ ۲۷ - در توصیف زاینده رود شمارهٔ ۲۸ - در توصیف دومین پلی که بر زاینده رود بسته شده شمارهٔ ۲۹ - ایضا در وصف زاینده رود شمارهٔ ۳۰ - در توصیف زاینده رود و پل آن شمارهٔ ۳۱ - در ورود شاه عباس دوم به شهر اشرف شمارهٔ ۳۲ - شفای شه به دعا از خدا طلب کرده شمارهٔ ۳۳ - در موعظه و تخلص به مدح نبی اکرم (ص) شمارهٔ ۳۴ - در افتتاح پل خواجو شمارهٔ ۳۵ - در توصیف اشرف شمارهٔ ۳۶ - در توصیف صفی آباد شمارهٔ ۳۷ - در مدح نواب ظفرخان شمارهٔ ۳۸ - در توصیف جشن بهار و مدح نواب ظفرخان شمارهٔ ۳۹ - در مدح نواب ظفرخان شمارهٔ ۴۰ - قصیده شمارهٔ ۴۱ - در توصیف کابل و مدح نواب ظفرخان شمارهٔ ۴۲ - در مدح نواب ظفرخان شمارهٔ ۴۳ - در مدح نواب ظفرخان شمارهٔ ۴۴ - در مدح نواب ظفرخان شمارهٔ ۴۵ - در مدح نواب خواجه ابوالحسن تربتی پدر ظفرخان