درباره حزین لاهیجی

محمدعلی بن ابوطالب متخلص به حَزین و معروف به شیخ علی حزین ، شاعر، عارف و دانشمند ایرانی در سال ۱۱۰۳ قمری در اصفهان زاده شد. او از تبار زاهدی‌ها و نوادگان شیخ زاهد گیلانی است. از استادان حزین می‌توان به امیر سید حسین طالقانی اشاره کرد.
او جهانگرد و همچنین دانشمندی جانورشناس بود .وی همچنین از آخرین شاعران بزرگ سبک هندی بود. از آثار او می‌توان به تذکره شعرا، دیوان اشعار، صفیر دل و حدیقه ثانی در برابر حدیقه سنایی و تذکارات العاشقین در برابر لیلی و مجنون اشاره کرد. تذکره حزین لاهیجی با سبکی ساده و پخته به نگارش درآمده‌است.
حزین در کتاب تاریخ خود به نام «زندگی شیخ حزین به قلم خود او» وضعیت اصفهان در زمان حمله افغانان و نیز اشغال ایران به وسیلهٔ ترکان عثمانی را شرح می‌دهد.
حزین از خانواده‌ای از علما و زمینداران در گیلان برخاسته بود و تبار او به شیخ زاهد گیلانی می‌رسید. پدر او در دورهٔ شاه سلیمان اول برای تحصیل به اصفهان رفت و محمد در دربار صفوی در سن کم به عنوان بحر العلوم و شاعر پرورش یافت. او در ایران و هند و تا عربستان سفرهای متعدد کرد.
حزین لاهیجی در سال ۱۱۴۶ق به هند رفت و در سال ۱۱۸۱ق در حدود هفتاد و هشت سالگی در بنارس درگذشت و در همان شهر دفن شد.
حزین لاهیجی از ترس نادرشاه به هندوستان رفت و تا پایان در هند زندگی کرد. سکونت محمدعلی حزین لاهیجی در نوزده سال آخر زندگی خود در بنارس که تحت حکومت نواب‌های شیعه بود، از رویدادهای مهم در حیات فرهنگی، مذهبی و ادبی این شهر است. آرامگاه او - که مدفن خلیل علی ابراهیم خان نیز در جوار آن است - در بنارس و در محله فاطمان زیارتگاه مهمی است که زوار آن، علاوه بر شیعیان، سایر مسلمانان نیز هستند. حضور حزین و درسهای او در ترویج و اشاعه تشیع در آن سامان نقش بسیار مهمی داشت.
بخشی از سروده‌های او به زبان فرانسه نیز ترجمه شده‌است.

در ویکی پدیا بیشتر بخوانید

آثار ویدئویی و صوتی مرتبط با این منبع
شمارهٔ ۱ - نیایش و عرض شکوی شمارهٔ ۲ - در توحید باری تعالی شمارهٔ ۳ - در مدح حضرت رسول اکرم شمارهٔ ۴ - در وصف حضرت رسول اکرم(ص) شمارهٔ ۵ - در مدح حضرت خاتم الانبیاء صلی الله علیه و آله شمارهٔ ۶ - در مدح حضرت رسول اکرم(ص) شمارهٔ ۷ - در مدح حضرت امیر مؤمنان شمارهٔ ۸ - تجدید مطلع شمارهٔ ۹ - در مدح حضرت امیر مؤمنان (ع) و شکوه از غربت شمارهٔ ۱۰ - تجدید مطلع شمارهٔ ۱۱ - تجدید مطلع شمارهٔ ۱۲ - تجدید مطلع شمارهٔ ۱۳ - و نیز در مدح آن بزرگوار (ع) شمارهٔ ۱۴ - در مدح امیر مومنان حضرت علی بن ابیطالب شمارهٔ ۱۵ - در مدح حضرت علی بن ابیطالب امیر مؤمنان شمارهٔ ۱۶ - در مدح امیر مؤمنان (علیه السلام) شمارهٔ ۱۷ - در مدح حضرت امیر مومنان علیه السلام شمارهٔ ۱۸ - تجدید مطلع شمارهٔ ۱۹ - در منقبت حضرت امیر مؤمنان (ع) شمارهٔ ۲۰ - مدح حضرت امیر مؤمنان (ع) شمارهٔ ۲۱ - مدح امیر مؤمنان (ع) شمارهٔ ۲۲ - در توصیف شعر خود و مدح حضرت امیرمؤمنان (ع) شمارهٔ ۲۳ - در مدح حضرت علی بن ابی طالب (ع) شمارهٔ ۲۴ - شکایت از زندگی در هند و مدح حضرت امیر مؤمنان (علیه السّلام) شمارهٔ ۲۵ - مدح و منقبت حضرت مولی الموالی علی بن ابیطالب (ع) شمارهٔ ۲۶ - در مدح حضرت امیر مومنان و یاد وطن و رنج عربت شمارهٔ ۲۷ - در مدح حضرت امیر مؤمنان علیه السلام و عرض شکوا شمارهٔ ۲۸ - در منقبت حضرت امیر مومنان علیه السلام و آرزوی نجف اشرف شمارهٔ ۲۹ - در مدح امیر مؤمنان علیه السلام شمارهٔ ۳۰ - در مدح و منقبت امیر مومنان علیه السلام شمارهٔ ۳۱ - در ثنای حضرت امیر مؤمنان علی بن ابیطالب (ع) شمارهٔ ۳۲ - در مدح حضرت علیّ بن ابیطالب علیه السلام شمارهٔ ۳۳ - در مدح حضرت علی بن موسی الرضا شمارهٔ ۳۴ - در مدح حضرت ثامن الائمه علی بن موسی الرضا شمارهٔ ۳۵ - وصف بهار و مدح حضرت امام رضا علیه السلام شمارهٔ ۳۶ - در مدح حضرت امام عصر (عج) شمارهٔ ۳۷ - توسل به حضرت بقیه الله امام عصر(عج) شمارهٔ ۳۸ - تجدید مطلع شمارهٔ ۳۹ - در منقبت و توسّل به حضرت ولی عصر (عج) شمارهٔ ۴۰ - در پاسخ کسی که برای او قصیده ای سروده، گفته است شمارهٔ ۴۱ - تجدید مطلع شمارهٔ ۴۲ - تجدیدِ مَطلَع شمارهٔ ۴۳ - در مدح حضرت احمد بن موسی الکاظم علیه السّلام شمارهٔ ۴۴ - قصیده در پند و اندرز شمارهٔ ۴۵ - این قصیده را به طریقهٔ خاقانی سروده است شمارهٔ ۴۶ - قصیده در پند و اندرز و بی وفایی دنیا شمارهٔ ۴۷ - در توصیف خود سروده است شمارهٔ ۴۸ - در بیان حال خود و نصیحت شمارهٔ ۴۹ - در شکایت از روزگار شمارهٔ ۵۰ - به یکی از آشنایان خود نوشته است شمارهٔ ۵۱ - خطاب به یکی از سخیفان و فرومایگان