درباره کلیم کاشانی

ابوطالب کلیم همدانی یا ابوطالب کلیم کاشانی از شاعران سدهٔ یازدهم هجری و یکی از بزرگ‌ترین شعرای مشهور زمان خود بود.
کلیم همدانی در حدود سال ۹۹۰ هجری در همدان زاده شد. اما چون مدتی در کاشان اقامت داشت، کاشانی هم خوانده شده‌است. خود در اینباره می‌گوید: «در دامن الوند دگر غنچه شود گل/زنهار مگویید کلیم از همدان نیست.»
تذکره‌نویسان و محققان اخیر چون واله داغستانی و سرخوش و ادوارد براون و هرمان اته و صاحب مرآت الخیال عموماً یا او را همدانی خوانده‌اند یا از مولد و موطن او نامی نبرده‌اند. از محققان معاصر نیز میرزا عبدالعظیم قریب او را همدانی می‌داند.
وی افزون‌بر کاشان، زمانی را در شیراز به سر آورد و در همان‌جا با مقدمات علوم آشنایی پیدا کرد. در عهد جهانگیر به هند رفت و بعدها نزد شاه‌جهان، عنوان ملک‌الشعرایی یافت و وی روح‌الامین را ستایش می‌کرد. ویشاهنواز خان شیرازی، میرجملهٔ شیرازی و ظفرخان احسن را نیز مدح می‌کرده‌است. اما از سوی شاه‌جهان مأمور شد که فتوحات شاه‌جهانی را به نظم آورد که در آن وقایع زمان این شاه را در قالب مثنوی به تصویر کشیده‌است.
شهرت کلیم بیشتر به خاطر غزل‌های اوست. ابداع معانی و خیال‌های رنگین به غزل کلیم لطف ویژه‌ای بخشیده‌است. ضرب‌المثل‌ها و الفاظ محاوره که زبان غزل این دوره را به افق خیال عامّه نزدیک کرده، در سخن او برجستگی زیادی یافته‌است. به کار بردن واژه‌های هندی، آن‌جا که از ذکر حرفه‌ها و گل‌ها و گیاهان ناگزیر بوده، شعر و غزل کلیم را در میان اقران متمایز ساخته‌است. وی در اشعار خود تمثیل بسیار داشته‌است، تکرار قافیه و شمار ابیات در اشعار او کم است، به قدری که قالب‌های شعری را کاملاً رعایت نموده‌است. در اشعار او انتقاد اجتماعی در برابر نابرابری‌ها و زهد خشک دیده می‌شود.
دیوان کلیم شامل ده‌هزار بیت شعر است که در آن پنج‌هزار بیت غزل، نزدیک به هزار بیت قصیده و بقیه در قالب‌های قطعه، ترکیب‌بند و ترجیع‌بند است. مثنویات او حدود دو هزار بیت است که از میان آن‌ها فتوحات شاه‌جهان و پادشانامه در بحر متقارب مشهورتر است. این کتاب در اصل همان ظفرنامهٔ جهانشاهی است متعلق به قدسی مشهدی، ولی عمر وی کفاف نداد و کلیم آن را تکمیل کرد.
کلیم را به سبب مضامین ابداعی بی‌شماری که در اشعار خویش به کار گرفته، خلّاق‌المعانی ثانی لقب داده‌اند؛ چرا که خلّاق‌المعانی اول، کمال‌الدین اسماعیل است. دیوان ابوطالب کلیم همدانی با مقدمه، تصحیح و تعلیقات محمد قهرمان در مشهد به طبع رسیده است.
او در سال ۱۰۶۱ هجری در کشمیر درگذشت.

در ویکی پدیا بیشتر بخوانید

آثار ویدئویی و صوتی مرتبط با این منبع
شمارهٔ ۱ - شکوه از ناتوانی اسب شمارهٔ ۲ - تعریف انگشتری شمارهٔ ۳ - شکوه از مفارقت دوستی شمارهٔ ۴ - در معذرت از نرفتن بخانه سیدعلی عودی بطریق مطایبه شمارهٔ ۵ - شکایت از تب و لرز شمارهٔ ۶ - در طلب کیف شمارهٔ ۷ - در مدح یکی از اکابر زمان در تقاضای کمان شمارهٔ ۸ - از بزرگی طلب ادای قروض خود را کرده است شمارهٔ ۹ - هنگامی که در بیجابور مورد سوئظن قرار گرفته و به حبس افتاده است شمارهٔ ۱۰ - در مدح شهنواز خان موقعی که ظاهرا تحت نظر قرار گرفته بوده است شمارهٔ ۱۱ - در مدح شاه جهان صاحبقران ثانی شمارهٔ ۱۲ - در مدح شاه جهان و توصیف مرقع شاهی شمارهٔ ۱۳ - شکایت از تب و لرز شمارهٔ ۱۴ - در توصیف از مرقع شاه جهان شمارهٔ ۱۵ - تاریخ کدخدائی و زن گرفتن شاه شجاع شمارهٔ ۱۶ - در وصف اورنگ پادشاهی شمارهٔ ۱۷ - وله شمارهٔ ۱۸ - تعریف از تفنگ شاه جهان شمارهٔ ۱۹ - ایضا شمارهٔ ۲۰ - ایضا شمارهٔ ۲۱ - و نیز شمارهٔ ۲۲ - و نیز شمارهٔ ۲۳ - و نیز شمارهٔ ۲۴ - در تعریف از قبضه خنجر شاه جهان شمارهٔ ۲۵ - ایضا شمارهٔ ۲۶ - در مدح شاه جهان و تاریخ تسخیر محلی بنام فتح شمارهٔ ۲۷ - امیدوار ساختن شاه جهان بفتح دکن شمارهٔ ۲۸ - تاریخ تزویج شمارهٔ ۲۹ - تاریخ فوت یکی از نوادگان شاه شمارهٔ ۳۰ - ماده تاریخ مسافرت آصفجاه به آگره و لاهور شمارهٔ ۳۱ - تاریخ فوت مولانا ملک قمی شمارهٔ ۳۲ - تاریخ مسافرت کلیم از هند به عراق شمارهٔ ۳۳ - تاریخ مسافرت شاه جهان به لاهور شمارهٔ ۳۴ - تاریخ فوت صادق خان شمارهٔ ۳۵ - تاریخ وفات شمارهٔ ۳۶ - تاریخ تولد فرزند شاه جهان شمارهٔ ۳۷ - تاریخ اتمام بنای صیدگاه شمارهٔ ۳۸ - تاریخ تولد شمارهٔ ۳۹ - در وصف کتابیکه از وقایع ایام شاه جهان نوشته شده شمارهٔ ۴۰ - در وصف اورنگ پرجلال شاه جهان شمارهٔ ۴۱ - تاریخ شهادت صلابت خان شمارهٔ ۴۲ - تاریخ ولادت شاه شجاع شمارهٔ ۴۳ - تاریخ تولد اورنگ زیب شمارهٔ ۴۴ - تاریخ اتمام یافتن بارگاه شاه جهان شمارهٔ ۴۵ - تاریخ تولد شاهزاده سعید شمارهٔ ۴۶ - تاریخ فتح بلخ و بدخشان شمارهٔ ۴۷ - ماده تاریخ تزویج اورنگ زیب شمارهٔ ۴۸ - تاریخ تولد شمارهٔ ۴۹ - تاریخ فوت آصف خان شمارهٔ ۵۰ - در بلندنظری و همت خود در سخن سرائی گفته شمارهٔ ۵۱ - تاریخ اتمام بنائی در کشمیر