درباره نظام قاری

نظام‌الدین محمود بن امیر احمد قاری یزدی معروف به «نظام قاری» شاعر سدهٔ نهم هجری است که دیوانی به نام «دیوان البسه» به تقلید از دیوان اطعمهٔ بسحق اطعمهٔ شیرازی ساخته است و در آن به پوشاک مردم زمانهٔ خویش پرداخته است.
از وی ذکری در تذکره‌ها نیامده و از زندگانی وی اطلاعات زیادی در دست نیست. مطابق تحقیقی که ادوارد براون کرده است و با توجه به دورهٔ حیات شاعرانی که اشعارشان مورد استقبال و تقلید نظام قاری واقع شده است می‌توان استنباط کرد که وی در حوالی سال ۸۶۶ قمری زنده بوده است. تاریخ وفات وی در فرهنگ معین ۹۹۳ قمری ذکر شده که به نظر محمد مشیری غلط چاپی است و احتمال داده که در اصل ۸۹۳ قمری بوده باشد.
دیوان البسهٔ وی اول بار در سال ۱۳۰۴ هجری قمری به همت میرزا حبیب اصفهانی -که پیشتر دیوان بسحق اطعمه را چاپ کرده بود- در استانبول چاپ شد و بعد از آن در سال ۱۳۵۹ شمسی به همت محمد مشیری با افست از آن چاپ و رتوش و غلط‌گیری به چاپ مجدد رسید.

در ویکی پدیا بیشتر بخوانید

آثار ویدئویی و صوتی مرتبط با این منبع
بخش ۱ بخش ۲ - درنعت نبی علیه السلام بخش ۳ - آغاز داستان بخش ۴ - بر تخت نشستن کمخا و هر یک را از جامها بشغل و عملی وابستن بخش ۵ - درسر کشیدن رختها وصوف را بروی کمخا کشیدن بخش ۶ - در آگاه شدن کمخا از مخالفت آن رختها و بخود پیچیدن بخش ۷ - تعرض کردن حبر با مخیل در مجلس کمخا بخش ۸ - در ایلچی فرستادن کمخا و باج از صوف و سقرلاط طلب کردن بخش ۹ - در نشاندن صوف را بپادشاهی بخش ۱۰ - در بند کردن قباکه بایلچیکری آمده بود و غضب نمودن بخش ۱۱ - در گریختن ایلچی از بند صوف بخش ۱۲ - مثل بخش ۱۳ - در چریک انداختن و لشکر آوردن از اطراف بخش ۱۴ - گفتار در بیان انکه اینمعارضه و این داوری در چه فصل بود بخش ۱۵ - در کوچ کردن کمخا و اسبها را طلب داشتن بخش ۱۶ - خواب دیدن جامه خواب و تعبیر آن بخش ۱۷ - در لشکر آراستن صوف بخش ۱۸ - در جنغی زدن صوف با پوستینها بخش ۱۹ - سوگند دادن صوف بسقرلاط و سنجاب بخش ۲۰ - آهنگ نمودن صوف به پیکار کمخا بخش ۲۱ - بزیارت خرقه رفتن و حاجت خواستن صوف ازرختها بخش ۲۲ - رزم صوف و کمخا بخش ۲۳ - رفتن پهلوان پنبه در معرض هلاک و عزاداشتن تن جامه و کرباس بروی بخش ۲۴ - رزم کمخا بصوف بخش ۲۵ - در صلح انداختن ارمک میان کمخا وصوف بخش ۲۶ - در مذمت قماشهای قلب گوید بخش ۲۷ - در خاتمه کتاب و وصف الحال گوید